DMR støtter Katempris Katabaro English Medium Primary School i Tanzania

DMR støtter Katempris Katabaro English Medium Primary School i Tanzania

Skolen er grundlagt af danske Anne Juel Katabaro og hendes mand Brighton Kataboro efter en ide undfanget i 2010 om at bygge en skole med et venligt læringsmiljø, som stimulerer innovation og spørgende adfærd. Første spadestik blev taget i 2012 og skolen blev indviet i sommeren 2014, hvor 21 elever startede på skolen.

Skolen har, efter lokale forhold, små klasser med 32 børn, børnene får god og nærende mad på skolen, der undervises på engelsk og der er adgang til undervisning på computere m.v.

I foråret 2019 er der i alt 117 børn på skolen og 23 ansatte. 36 elever bor på skolens kostafdeling, hvor der er kapacitet til i alt 70 elever.

I år er skolen blevet nr. 48 af 4.177 skoler i Tanzania med klasser under 40 børn (!). De har en filosofi om et venligt læringsmiljø, der bl.a. bygger på, at man ikke slår børnene… Skolen skal nu undervise forældre i hvordan man kan opdrage børn uden at slå dem og generelt har der været meget stor skepsis i både skolesystemet og blandt forældrene til hvordan børnene kunne lære noget uden af blive slået. Skolen har også den eneste legeplads som vi kender det i en radius af 500 km. Børnene får mad på skolen, hvilket de nødvendigvis ikke ville have fået derhjemme ligesom der er oprettet kostskolepladser, fordi nogle børn har +2 timer hver vej til skole. Der er tilknyttet lærere, der bor på skolen og tager sig af børnene. Disse lærere får hver deres lejlighed med eget bad og køkken. Normalen er 2-4 lærere på samme værelse.

Skolen udvides løbende og nu står en udvidelse af spisesalen og egen vandboring har længe været højt på ønskesedlen, for som skolen har skrevet i deres nyhedsbrev: “Som i Danmark, burde vand bare være noget, der blot flyder ud af vandhanen for at dække et af vores mest basale behov. Men sådan er det ikke ligefrem i Karagwe. Slet ikke, når regntiden udebliver i mere end 6 uger. På skolen betyder det, at vi skal købe vand.”

I DMR synes vi, at det er et godt konkret projekt at støtte fordi støtten går til at uddannelse/rent vand og gør en konkret forskel for børn – ikke bare mht. uddannelse med også med holdninger ud over skolen… DMR har derfor i 2019 ydet økonomisk støtte til at skolen kan få sin egen vandindvindingsboring.

DMR støtter i 2020 skolen, så der kan etableres et nyt solcelleanlæg til hele skolen. For KATEMPRIS har det siden etableringen været et stort ønske at kunne omlægge til solenergi. Stifter Anne Juel Katabaro er tilhænger af klimavenlige løsninger, men fremhæver også, at skolen bliver uafhængig af den ustabile strømforsyning i Tanzania. Med det kommende solenergiprojekt får børnene på skolen samtidig praktisk indsigt i, hvad de lærer om i klasseværelserne.

DMR har støttet skolen i flere år og forventer også at gøre det fremadrettet. Læs mere i denne bruchure.