Når der opføres nyt byggeri, er det omfattet af gældende bygningsreglement, BR18, hvor §332 beskriver et krav om et maksimalt tilladeligt radonniveau i det færdige byggeri på 100 Bq/m3.
Udfordringen er, at radonniveauet skal måles i det færdige byggeri, og når bygningen er i drift, hvilket er et udfordrende tidspunkt at konstatere, at de udførte tiltag ikke har været tilstrækkelige.
SBi-anvisning 233 – Radonsikring af nye bygninger, beskriver en række mulige tiltag for radonsikring. Anvisningen anbefaler at radonsikringen udføres som en kombination af flere tiltag. De beskrevne tiltag er:
- Tætning mod jord
- Ventilation af bygningens indeluft
- Sænke lufttrykket på undersiden af terrændækket.
Anvisningerne beskriver imidlertid ikke noget om at tiltagene bør tilpasses radonpotentialet i byggefeltet, hvilket vil sige, at der anbefales de samme radonsikrende tiltag uanset om radonpotentialet i byggefeltet er 2.000 Bq/m3, eller 150.000 Bq/m3. Vi oplever derfor, at der i de fleste projekter netop er beskrevet en kombination af de 3 beskrevne tiltag, uden at nogen har forholdt sig til radonpotentialet i byggefeltet. Det er derfor vores vurdering, at der i mange byggeprojekter udføres mere omfangsrig radonsikring end nødvendigt.
For at tilpasse de radonsikrende tiltag til det nødvendige, kan DMR udføre radonmåling i byggefeltet, og dermed være behjælpelig med at vurdere radonrisikoen i byggefeltet inden opstart. Ud fra de målte værdier i jorden, udarbejdes projektspecifikke løsninger til radonsikringen. En insitu radonmåling i byggefeltet udføres optimalt ved måling i poreluften i den færdige sandpude, lige inden terrænbattsene udlægges. Alternativt måles radon i byggefeltet på et tidligere tidspunkt, hvor insitu målingerne ofte kombineres med radonmåling i udtagne jordprøver.
Radonsikring af byggeri beløber sig ofte til 75 – 350 kr./m2, og kan vi med vores specifikke målinger i byggefeltet reducere de nødvendige tiltag, så kan der være et anseeligt beløb at spare. Vores målinger og rådgivning beløber sig ofte til 15.000 – 20.000 kr. ex. moms for et byggefelt (fodaftryk) på omkring 1000 m2.
Dansk Miljørådgivning tilbyder foruden rådgivning omkring radonsikrende tiltag ved nybyggeri, også opfølgende tilsyn af de radonsikrende tiltag i etableringsfasen og radonmåling i det færdige byggeri.
Kontakt os for projektspecifik rådgivning, eller for en uforpligtende samtale omkring radon.
Inspiration kan findes i SBi-anvisning233.