Bæredygtighedsledelse på et projekt kan spænde fra opfyldelse af de lovmæssige klimakrav i Bygningsreglementet, til mere komplekse og projektspecifikt opstillede bæredygtighedskrav.
Hos DMR har vi stor erfaring som bæredygtighedsleder og i at opstille bæredygtighedsmål på store som små projekter, hvor der tages afsæt i netop dine behov og ønsker. Vi sørger for, at bæredygtighed bliver klart defineret og afgrænset igennem en bæredygtighedsplan og en række bæredygtighedsmål for projektet. Løbende monitorering af projektet skaber et overblik med nøgletalsberegninger og formidling af resultater fra f.eks. vores LCA-, Materialevalg- og LCC-beregninger på projektet.
Lovmæssige klimakrav
De lovmæssige klimakrav i Bygningsreglementet betyder, at der skal udføres en LCA-beregning for alt nybyggeri, som dokumenterer bygningens klimaaftryk – læs mere om vores LCA ydelser her. Dette stiller mange i branchen i en situation, hvor de skal overveje, om de selv vil sætte sig ind i kravene og gældende standarder på området, eller om man med fordel kan overlade denne specifikke ydelse til en specialist, i lighed med f.eks. brandrådgivning. Vi har et helt team af uddannede LCA specialister, som kan løfte alle slags LCA opgaver på alle typer projekter.
For at opnå en god proces som sikrer at klimakravene opfyldes, er det vigtigt at bæredygtighedslederen tilknyttes tidligt i processen. Ved tidlig inddragelse kan der udarbejdes LCA-studier tidligt i processen, hvor et projekt lettere kan tilpasses end senere, hvor der er truffet mange designmæssige valg.
I en sag, der alene omhandler opfyldelse af de lovbestemte klimakrav, er processen ofte:
- Bæredygtighedsleder opstiller bæredygtighedsplan- og mål samt LCA variantstudier og rådgivning i forhold til konstruktions- og materialevalg i den tidlige designfase.
- Udarbejdelse af opdateret LCA-beregning ifm. myndigheds- eller udbudsprojekt.
- Udarbejdelse af LCA-beregning ”as built”. Det er denne beregning som dokumenterer bygningens klimaaftryk, og som skal holdes op imod grænseværdierne i Bygningsreglementet.
Bæredygtighedsledelse i forbindelse med projektspecifikke krav
Vi oplever en stigende efterspørgsel på projektspecifikt tilpassede bæredygtighedsmål. Det er ofte bygherrer som gerne vil ”gøre mere” end de lovbestemte klimakrav, men som ikke ønsker en certificering af sit byggeri, såsom DGNB.
Vi har mange erfaringer som bæredygtighedsleder på en lang række projekter, og ved at definere projektspecifikke bæredygtighedsmål, kan man både opnå et reduceret klimaaftryk (CO2e), bedre indeklima, et sundere materialevalg samt mere fokus på biodiversitet og øvrige miljøpåvirkninger i projektet.
Omdrejningspunktet vil, i lighed med en DGNB-certificering, typisk være på LCA (livscyklusvurdering), Materialevalg (miljøskadelige stoffer) og LCC (totaløkonomi). Vi tager typisk udgangspunkt i vores LCA-beregning, og igennem hotspotanalyser og variantstudier finder vi frem til de bedste materiale- og konstruktionsvalg til projektet, i tæt relation med LCC (levetidsomkostninger) og miljøskadelige stoffer. Det kalder vi i DMR for et sundt bygningsdesign.
DMR har udviklet et enestående værktøj i branchen til at samkøre LCA, Materialevalg og LCC, som du kan læse mere om her.
For at opnå en optimal proces, er én af vores primære roller som bæredygtighedsleder at facilitere, vejlede og rådgive alle projektparter, og skabe en fællesforståelse om projektets bæredygtighedsmål og fremdrift.
I lighed med en DGNB-certificering, opnås den bedst mulige proces når bæredygtighedslederen tilknyttes tidligt i idefasen, da det her er muligt at påvirke projektet i en gunstig retning. Tilsvarende bør de indledende LCA-beregninger også udarbejdes i den tidlige designfase, hvor et projekt lettere kan tilpasses end senere.
Målinger og dokumentation
Ydermere tilbyder vi i DMR også specifikke ydelser og målinger for dokumentation af forskellige krav, som kunne opstilles i projektet. Ydelser og målinger vil ofte lægge sig op ad DGNB-krav, hvorfor vi har valgt at samle dem alle her.
Synergier i DMR
De fleste projekter har desuden brug for andre ”traditionelle” rådgivningsydelser, som ikke nødvendigvis er opstillet som projektspecifikke krav, men som med fordel kan samles hos én rådgiver. Læs mere om mulige synergier i DMR her.
Sagt med andre ord, så er DMR i stand til at yde en bredtfavnende rådgivning omkring alle forhold som vedrører eksisterende bygninger på grunden, samt selve grunden, herunder geoteknik, eventuel jordforurening, fugt og skimmel (ombygning og transformation), biodiversitet mv.
Pris
Prisen for bæredygtighedsledelse i forbindelse med projektspecifikke krav afhænger altid af det enkelte projekt, ambitionsniveauet og hvilke ydelser DMR skal levere.
Vores rådgivning starter derfor altid med et uforpligtende møde, hvor de overordnede rammer for projektet bliver fastlagt. På baggrund heraf, udarbejdes et tilbud i den konkrete sag.